Invent Baltics OÜ ja Tartu Observatooriumi pressiteade - Eesti ettevõte koordineerib Euroopa kosmosetööstuse tulevikusuundade uuringut

Euroopa Komisjon rahastab ligi poole miljoni euroga Euroopa kosmosetööstuse nanosatelliitide sektori tulevikusuundade uuringut, mille elluviimist juhib Eesti ettevõte Invent Baltics OÜ. Rahvusvahelise konsortsiumi hulka kuulub Eestist teaduspartnerina ka Tartu Observatoorium.

Projekti „Nanosatelliitide rakendusvõimalused Euroopa kosmosepoliitika ja innovatsiooni toetamiseks“ rahvusvahelisteks partneriteks on veel Aalborgi Ülikool Taanist ning Euroopa tuntumate kosmoseettevõtete hulka kuuluvad OHB Saksamaalt ja Swedish Space Corporation`i tütarettevõte Nanospace AB Rootsist.

Ulmefilmidest tuttavad kosmoserobotid ei pruugi enam olla väga kauge tulevik. Just selliste paari-kiloste autonoomsete kosmoselaevade jaoks innovatiivsete tehnoloogiate arendamine on maailmas omandamas uue kosmosevõidujooksu mõõtmeid. Sülearvuti suuruste nanosatelliitide võrgustikud Maa orbiidil võivad tulevikus asendada nii praeguseid ülikalleid suuri satelliite kui ka luua täiesti uusi rakendusvõimalusi.

„Projekti eesmärgiks on kaardistada Euroopas käimasolevaid nanosatelliitide arendusprojekte ning töötada kahe aasta jooksul välja nägemus nanosatelliitide tulevikutrendidest ja rakendusvõimalustest,“ ütles Invent Baltics’i juhataja Silver Toomla. „Euroopa Komisjoni esindajad kinnitasid, et loodavad projekti tulemustest olulist sisendit Euroopa kosmosepoliitika kujundamisse.“

„Eesti ja Euroopa Kosmoseagentuuri koostöö esimese viie aasta jooksul oleme loonud juba muljetavaldava suhete võrgustiku kosmosevaldkonna ettevõtete ja teadusasutustega üle kogu maailma. Ilmselt seepärast Euroopa Komisjon usaldaski kosmosetööstuse väikesatelliitide sektori arengute prognoosi koostamise just meie konsortsiumile,“ kommenteeris Tartu Observatooriumi direktor Anu Reinart. „Projekti elluviimises hakkavad osalema ka Eesti tudengisatelliidi ESTCube-1 arendamisel väljaõppe saanud noored spetsialistid.“

Invent Baltics on uuenduslike tehnoloogiapõhiste ideede realiseerimisele spetsialiseerunud konsultatsiooniettevõte. Muuhulgas on Invent Baltics alates 2008. aastast EASi strateegiline partner Eesti kosmosevaldkonna arendamisel.

Tartu Observatoorium on Eesti kosmoseteaduse ja tehnoloogia keskus, mille laborites on valminud ka Eesti esimene nanosatelliit ESTCube-1.

Lähem info:

Kristo Reinsalu